top of page

King Lear

King Lear is de afstudeervoorstelling van Michael Thomas voor de opleiding Docent Theater aan NHL Stenden. Voor deze voorstelling heeft hij mij gevraagd het decor, de kleding en het pr beeld te bedenken.

Michael heeft ervoor gekozen een bijzondere twist aan de voorstelling toe te voegen. Op het moment dat Cordelia wordt verbannen door King Lear gaat een deel van het publiek mee met haar avontuur in Frankrijk. Er is dus eigenlijk spraken van twee voorstellingen: King Lear en Cordelia. Het accent bij beide voorstellingen lag op wat is nu echt belangrijk voor je; zijn de keuzes die je maakt wel de juiste. 

We hebben bij King Lear er uiteindelijk voor gekozen om het spelletje dat gespeeld word en daar de consequenties van te verbeelden. Dit hebben we door middel van verf aangepakt. Elke speler had zijn eigen kleur - gebaseerd op de kleurentheorie - en besmeurde of gooide een andere speler onder als deze werd vermoordt of overgehaald werd. Daarnaast hebben we op de vloer het "spelbord' gecreëerd; Engeland in een patroon zoals bijvoorbeeld het bordspel Catan. De twee dochters van Lear die het rijk erven besmeren ook verschillende vakjes om zichtbaar te maken dat dat deel nu van hun is. 

Ondanks dat je nu zou verwachten dat het plastic pas na het idee van verf is ontstaan ter protectie van de zaal en de vloer is dit minder waar. We waren op zoek naar een statement dat de kilte van de strijd zou symboliseren. Daarnaast was er sprake twee voorstellingen waarbij het publiek dat met Cordelia mee is gegaan later aan de andere kant van de vloer zou worden geplaatst. We konden dus niks hoogs vast op de vloer als decor plaatsen. Tegelijk wilde we een transformatie creëren en niet direct zichtbaar maken dat er een andere tribune geplaatst stond. Hier ontstond al het idee van plastic. De keuze  hiervoor werd bevestigd door de keuze om verf in te zetten om de strijd te symboliseren. 

Een element dat je op de foto's helaas niet ziet gezien dit de generale was is het feit dat we er bewust voor hebben gekozen dat de broeken en de vloer (op het patroon na) niet schoon werden gemaakt tussen de voorstellingen door. Hiermee wilde we het verleden symboliseren en de strijd die er al is en de karakters heeft gemaakt tot wat ze in het nu zijn. Wel hebben we ervoor gekozen om elke voorstelling witte shirt te gebruiken zodat het spel opnieuw gespeeld kon worden zonder teveel te verraden. 

Ik heb deze elementen ook terug laten komen in de vormgeving met de bewuste keuze voor paars en roze. Paars staat onder andere voor rouw, soberheid, adel, jaloezie, triestheid en bescheidenheid en roze voor liefde, kindertijd, onschuld, zorgeloosheid. Thema's die kan terughalen in de voorstelling. Rood zou ook kunnen gezien het voor macht en liefde staat, maar dat had het heel zwaar en bloederig gemaakt en daar wilde we vanaf blijven. De keuze voor het gebruik van een paspop is weer om het plastic uit de voorstelling terug te halen.

Het stuk van Cordelia speelt zich af in Frankrijk. Een plek wat een nieuw thuis moet worden maar het nooit word. Om dit te bereiken hebben we ervoor gekozen om Cordelia een leeg canvas te geven. In dit canvas staat een tafel met een stoel een stapel stoelen voor het publiek, meer niet. Het creëert een lege en kille ruimte waarbij je al snel ongemakkelijk wordt. Thuis zal dit nooit worden dus. 

bottom of page